Category

Letselschade informatie

Recht op letselschadevergoeding en smartengeld!

By | Letselschade informatie

Wat is smartengeld?

Smartengeld betekent letterlijk ‘een vergoeding voor de smart’. Het is de immateriële schade die u lijdt door verdriet, pijn en het verlies van levensvreugde na een ongeval. Na een ongeval krijgt elk slachtoffer hier in meer of mindere vorm mee te maken.

Smartengeld: de immateriële schadevergoeding

Bij het berekenen van de letselschadevergoeding wordt er onderscheid gemaakt tussen materiële en immateriële schade. Smartengeld valt onder de categorie immateriële schade. Voorbeelden van immateriële schade zijn:

 • De lichamelijke pijn en ongemak na een ongeval
 • (Blijvende) lichamelijke en psychische klachten
 • Littekens
 • Het niet meer kunnen uitoefenen van een beroep, sport of hobby
 • Verdriet door het wegvallen van sociale contacten

Hoogte smartengeld berekenen

Als u recht heeft op een letselschadevergoeding dan heeft u ook recht op smartengeld. Echter is de berekening van smartengeld een complexe zaak. Want hoe bereken je een rechtvaardig bedrag voor het aangedane leed? De ‘onzichtbare’ immateriële schade is vaak moeilijk in geld uit te drukken en is niet te berekenen. Smartengeld is ook niet met die reden in het leven geroepen. Het is bedoeld om het leed van de slachtoffers te erkennen.

De hoogte bepalen heeft te maken met verschillende factoren, waaronder de ernst van het opgelopen letsel en de mate waarin het letsel van blijvende aard is. Ook spelen andere factoren een rol, namelijk in hoeverre u uw leven moet aanpassen als gevolg van het letsel.

Wilt u weten of u recht heeft op smartengeld of wil u de hoogte laten bepalen door een expert. Klik hier om direct contact op te nemen met Van Mansum Letselschade in Rotterdam of vul het contactformulier in. De letselschade experts van Van Mansum Letselschade kunnen u vrijblijvend advies geven.

Voorbeeld:

Stel u tennist al jaren lang op hoog niveau. Helaas kunt u doordat u betrokken bent geraakt bij een fietsongeval uw arm niet meer boven de macht bewegen. Dat betekent dat u ook moet stoppen met tennissen. Zulke vormen van emotionele schade bepalen de hoogte van het smartengeld.

Letselschade melden

Materiële schade

Materiële schade is de schade die direct in geld is uit te drukken. Denkt u maar eens aan de beschadiging aan uw eigendommen (bijvoorbeeld auto, fiets of kleding), maar ook misgelopen inkomsten uit werk, kosten voor het ziekenhuis of huishoudelijke hulp. Hieronder vindt u een overzicht met voorbeelden van materiële schade:

 • Beschadigingen aan spullen (auto, motor, fiets, bromfiets, kinderwagen, rollator, caravan, boot, garage, bril en kleding)
 • Minder inkomsten uit werk
 • Medische kosten (o.a. eigen risico zorgverzekering en kosten ziekenhuisverblijf)
 • Huishoudelijk kosten (hulp in de huishouding, onderhoud van huis en tuin)
 • Extra vervoerskosten
 • Hogere verzekeringspremies
 • Aanpassing woning of auto
 • Verhuiskosten

Waarom Van Mansum Letselschade uit Rotterdam inschakelen?

Het claimen van smartengeld bij letselschade is een complexe zaak wat veelal uitloopt op een juridisch steekspel met de verzekeraar. Verzekeraars proberen vaak een zo laag mogelijk bedrag aan smartengeld uit te keren. Daarom adviseren wij een letselschade expert van Van Mansum Letselschade uit Rotterdam in de arm te nemen. Zo heeft u een sterkere positie en bent u ervan verzekert dat u een eerlijke smartengeldvergoeding ontvangt waar u wettelijk recht op heeft. Wij zien vaak dat slachtoffers die geen letselschade expert in de arm nemen geen smartengeld of letselschadevergoeding ontvangen die recht doet aan de situatie, dit heeft onder andere te maken met een gebrek aan juridische kennis waardoor onvoldoende tegenstand geboden kan worden aan de tegenpartij.

Wilt u weten of u recht heeft op smartengeld of wilt u de hoogte laten bepalen door een letselschade expert. Klik hier om direct contact met ons op te nemen of vul het contactformulier in. De letselschade experts van Van Mansum Letselschade in Rotterdam kunnen u vrijblijvend advies geven.

Letselschade melden

Letselschade advocaat of jurist inschakelen?

By | Letselschade informatie

Letselschade komt regelmatig voor. Bij Van Mansum Letselschade uit Rotterdam begrijpen we dat u na een ongeval niet direct weet welke juridische stappen u moet zetten voor het verhalen van uw schade. In dit soort gevallen is het goed om te weten wie u het beste kan helpen en opkomt voor uw rechten. Dit kan een letselschade advocaat of letselschade jurist zijn. In principe staat het iedereen, die slachtoffer is geworden van een ongeval door toedoen van een ander, vrij om te kiezen voor ofwel een letselschade advocaat ofwel een letselschade jurist. Voor beiden geldt dat zij een studie rechtsgeleerdheid aan een universiteit hebben afgerond en kunnen daardoor allebei letselschade expert worden genoemd. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen die we in deze blog zullen toelichten.

1. Letselschade advocaat is duurder

Een letselschade advocaat is een stuk duurder en zal bovendien een rekening bij u kunnen indienen, terwijl een letselschade jurist – zoals Van Mansum Letselschade uit Rotterdam – zijn diensten gratis mag aanbieden. Hij verhaalt de kosten die worden gemaakt voor juridische bijstand immers op de aansprakelijke verzekeraar. Dat in tegenstelling tot een letsel advocaat die dit niet altijd kan. Als u gebruikmaakt van een jurist loopt u dus geen enkel kostenrisico. Bij een advocaat riskeert u echter altijd dat u zelf voor (een gedeelte van) de kosten opdraait.

2. Procedure bij de rechter

Alleen letselschade advocaten mogen procederen bij de rechtbank. Bij letselschadezaken en letselschadeclaims is dat vaak helemaal niet nodig. Sterker nog, procederen is slechts in ongeveer 5% van de letselschadezaken noodzakelijk. De overige 95% kan dus buiten de rechter om geregeld worden met de verzekeraar van de veroorzaker van het ongeval. Dit wordt ook wel de ‘minnelijke weg’ genoemd. In de praktijk betekent dit voor u een minder lange looptijd van uw zaak. De letselschadevergoeding zal overigens niet minder hoog zijn dan wanneer er wél een letselschade advocaat en rechter aan te pas komen.

3. Expertise

Zowel letselschade advocaten als letselschade juristen hebben een opleiding rechtsgeleerdheid afgerond aan een universiteit. Een letsel advocaat heeft na zijn rechtenstudie echter nog een gespecialiseerde advocatenopleiding gevolgd. Dit houdt in dat dat iedere advocaat een jurist is, maar niet andersom. Bij Van Mansum Letselschade te Rotterdam werken juristen met een achtergrond als advocaat. Zo bent u altijd verzekerd van een specialistische behandeling van uw dossier. Ook kunnen wij u dus goed adviseren bij een gerechtelijke procedure wanneer dat in een enkel geval toch nodig is.

Kosteloze rechtshulp van Van Mansum Letselschade uit Rotterdam?

De juridische bijstand van Van Mansum Letselschade uit Rotterdam is altijd kosteloos. Tevens staan wij voor een persoonlijke benadering. Zo bezoeken onze juristen u altijd bij u thuis. Heeft u een vraag over het claimen van letselschade of bent u benieuwd wat Van Mansum Letselschade uit Rotterdam voor u kan betekenen? U kunt contact met ons opnemen via het telefoonnummer 085-0021529 of door ons contactformulier in te vullen.