Recht op letselschadevergoeding en smartengeld!

By 6 mei 2020 februari 1st, 2021 Letselschade informatie

Wat is smartengeld?

Smartengeld betekent letterlijk ‘een vergoeding voor de smart’. Het is de immateriële schade die u lijdt door verdriet, pijn en het verlies van levensvreugde na een ongeval. Na een ongeval krijgt elk slachtoffer hier in meer of mindere vorm mee te maken.

Smartengeld: de immateriële schadevergoeding

Bij het berekenen van de letselschadevergoeding wordt er onderscheid gemaakt tussen materiële en immateriële schade. Smartengeld valt onder de categorie immateriële schade. Voorbeelden van immateriële schade zijn:

 • De lichamelijke pijn en ongemak na een ongeval
 • (Blijvende) lichamelijke en psychische klachten
 • Littekens
 • Het niet meer kunnen uitoefenen van een beroep, sport of hobby
 • Verdriet door het wegvallen van sociale contacten

Hoogte smartengeld berekenen

Als u recht heeft op een letselschadevergoeding dan heeft u ook recht op smartengeld. Echter is de berekening van smartengeld een complexe zaak. Want hoe bereken je een rechtvaardig bedrag voor het aangedane leed? De ‘onzichtbare’ immateriële schade is vaak moeilijk in geld uit te drukken en is niet te berekenen. Smartengeld is ook niet met die reden in het leven geroepen. Het is bedoeld om het leed van de slachtoffers te erkennen.

De hoogte bepalen heeft te maken met verschillende factoren, waaronder de ernst van het opgelopen letsel en de mate waarin het letsel van blijvende aard is. Ook spelen andere factoren een rol, namelijk in hoeverre u uw leven moet aanpassen als gevolg van het letsel.

Wilt u weten of u recht heeft op smartengeld of wil u de hoogte laten bepalen door een expert. Klik hier om direct contact op te nemen met Van Mansum Letselschade in Rotterdam of vul het contactformulier in. De letselschade experts van Van Mansum Letselschade kunnen u vrijblijvend advies geven.

Voorbeeld:

Stel u tennist al jaren lang op hoog niveau. Helaas kunt u doordat u betrokken bent geraakt bij een fietsongeval uw arm niet meer boven de macht bewegen. Dat betekent dat u ook moet stoppen met tennissen. Zulke vormen van emotionele schade bepalen de hoogte van het smartengeld.

Letselschade melden

Materiële schade

Materiële schade is de schade die direct in geld is uit te drukken. Denkt u maar eens aan de beschadiging aan uw eigendommen (bijvoorbeeld auto, fiets of kleding), maar ook misgelopen inkomsten uit werk, kosten voor het ziekenhuis of huishoudelijke hulp. Hieronder vindt u een overzicht met voorbeelden van materiële schade:

 • Beschadigingen aan spullen (auto, motor, fiets, bromfiets, kinderwagen, rollator, caravan, boot, garage, bril en kleding)
 • Minder inkomsten uit werk
 • Medische kosten (o.a. eigen risico zorgverzekering en kosten ziekenhuisverblijf)
 • Huishoudelijk kosten (hulp in de huishouding, onderhoud van huis en tuin)
 • Extra vervoerskosten
 • Hogere verzekeringspremies
 • Aanpassing woning of auto
 • Verhuiskosten

Waarom Van Mansum Letselschade uit Rotterdam inschakelen?

Het claimen van smartengeld bij letselschade is een complexe zaak wat veelal uitloopt op een juridisch steekspel met de verzekeraar. Verzekeraars proberen vaak een zo laag mogelijk bedrag aan smartengeld uit te keren. Daarom adviseren wij een letselschade expert van Van Mansum Letselschade uit Rotterdam in de arm te nemen. Zo heeft u een sterkere positie en bent u ervan verzekert dat u een eerlijke smartengeldvergoeding ontvangt waar u wettelijk recht op heeft. Wij zien vaak dat slachtoffers die geen letselschade expert in de arm nemen geen smartengeld of letselschadevergoeding ontvangen die recht doet aan de situatie, dit heeft onder andere te maken met een gebrek aan juridische kennis waardoor onvoldoende tegenstand geboden kan worden aan de tegenpartij.

Wilt u weten of u recht heeft op smartengeld of wilt u de hoogte laten bepalen door een letselschade expert. Klik hier om direct contact met ons op te nemen of vul het contactformulier in. De letselschade experts van Van Mansum Letselschade in Rotterdam kunnen u vrijblijvend advies geven.

Letselschade melden